Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:211, Did:0, useCase: 3


Tradicionālie latviešu ēdieni. No senatnes līdz mūsdienām

Tradicionālie latviešu ēdieni. No senatnes līdz mūsdienām
Slokatnis jeb rudzu miltu plācenis

Šī grāmata daudziem liks atcerēties bērnību un gardumus, ko pusdienu galdā cēla mūsu vecmāmiņas un vecvecmāmiņas. Sutinātas cūku pupas, zirņu pikas, jaunpiena sacepums, pentaks, gaļas siers, dradži, bukstiņbiezputra, koča un daudzi citi ēdieni, kas šajā grāmatā aprakstīti ir manas (un esmu pārliecināta, arī daudzu citu) bērnības ikdienas un svētku galda kārumi.
Tāpēc ir tik patīkami, ka latviešu tautas kulinārais mantojums tiek iedzīvināts arī mūsdienās, tādējādi godinot mūsu senču veikumu un tradīcijas.

Piedāvājam recepti no grāmatas:

Rudzu miltu plācenis jeb slokatnis

Nepieciešams:
Mīklai:
600 g rupju kviešu vai rudzu miltu,
1 l piena,
75 g sviesta,
25 g rauga

Pildījumam:
250 g kūpināta speķa,
2 sīpoli,
maltie melnie pipari.

Pagatavošana:

1. Mīklai sajauc pienu, sāli, sviestu un masu uzsilda līdz 30 grādu temperatūrai. Atsevišķi siltā pienā izšķīdina raugu un pievieno šķidrumam. Pieber miltus un iejauc mīklu. Mīklu liek siltā vietā un uzraudzē. Uzrūgušo mīklu atspiež un uzraudzē atkārtoti.

2. Uzrūgušo mīklu sadala divās daļās. Vienu daļu izrullē un plānā kārtā ieklāj ar sviestu ieziestā un miltiem izkaisītā pannā.

3. Speķi un sīpolus smalki sagriež un sajauc ar pipariem. Masu pārklāj miltu kārtai.

4. Izveltnē otru mīklas daļu un pārklāj pāri pildījumam. Abas mīklas kārtas sānos cieši saspiež kopā. Virsu var pārziest ar sakultu olu.

5. Slokatni cep 200- 220 grādu temperatūrā 15 minūtes. Slokatni pasniedz sagrieztu gabalos. to ēd karstu vai atdzesētu.